Ο Κατελειός είναι ένα μικρό ψαροχώρι στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Πριν δυο δεκαετίες, στο χωριό υπήρχαν μόνο οι ψαράδες που είχαν τα εξοχικά και τις καλύβες τους. Σταδιακά έγινε πολύ πιο δημοφιλής, για τις ταβέρνες του με τα νόστιμα θαλασσινά. Από τότε, παρά την τουριστική ανάπτυξή του, ο Κατελειός παραμένει ένας ήσυχο και γαλήνιος προορισμός, ιδανικός για τους φυσιολάτρες και για όσους αναζητούν χαλάρωση.
Το χωριό βρίσκεται σε μια επίπεδη πεδιάδα με εύφορο έδαφος που ποτίζεται από τα ρυάκια των γειτονικών βουνών. Το έδαφος είναι ιδανικό για πεζοπορία μέχρι τα γειτονικά Χιονάτα, τα Μαυράτα, το Μαρκόπουλο και το Ρατζακλί. Το αγροτικό τοπίο και η ομορφιά της φύσης προσελκύουν πεζοπόρους, παρατηρητές πουλιών και κάθε είδους φυσιολάτρες από όλον τον κόσμο.
Από τον Κατελειό απολαμβάνετε την όμορφη θέα του Ιονίου Πελάγους ως το νησί της Ζακύνθου και τη δυτική ακτή της Πελοποννήσου.
Στον Κατελειό οι ψαροταβέρνες έχουν την τιμητική τους, ωστόσο, ο επισκέπτης μπορεί να βρει γραφικές ψησταριές, αλλά και χορτοφαγικά πιάτα. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται η πολυσύχναστη Σκάλα, ενώ υπάρχουν και καθημερινά λεωφορεία για το Αργοστόλι, καθώς και αυτοκίνητα προς ενοικίαση.
Η κύρια παραλία του Κατελειού, η Αγία Βαρβάρα, είναι μια μεγάλη παραλία με άμμο και βότσαλα. Η θάλασσα είναι πεντακάθαρη όπως και σε όλη την Κεφαλονιά. Στην παραλία, για την προστασία του παρθένου περιβάλλοντος, δεν υπάρχει beach bar και ξαπλώστρες, έτσι προτείνουμε να πάρετε μαζί σας ομπρέλα και όλες τις απαραίτητες προμήθειες.
Η διάσημη παραλία των χελωνών στο Ρατζακλί απέχει μόλις 2 χλμ. και μπορείτε να πάτε εκεί και περπατώντας. Οι ντόπιοι έχουν ιδρύσει μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ονομάζεται «The Katelios Group» για την προστασία των χελωνών καρέτα-καρέτα, οι οποίες γεννούν τα αυγά τους σε αυτές τις παραλίες.
Aν σας ενδιαφέρει η ιστορία του τόπου, θα μπορούσατε να επισκεφτείτε τα ερείπια της παλιάς εκκλησίας στον Άνω Κατελειό, τα οποία είναι ό,τι έχει απομείνει μετά το σεισμό του 1953, όπως και τα ρωμαϊκά ερείπια πίσω από την Αγία Βαρβάρα. Στα γειτονικά Μαυράτα υπάρχει ένα μυκηναϊκός τάφος, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κόλπος του Μούντα ήταν λιμάνι κατά την ενετική και ρωμαϊκή περίοδο.